Poznávací stezka skanzenu v Kudowie-Zdroju ve Stroužném
Poznávací stezka skanzenu v Kudowie-Zdroju ve Stroužném vznikla v Muzeum…
Číst víceNa FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!
Vytvořit web zdarmaNa FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!
Vytvořit web zdarma
Scenérie kombajnů drancujících pole svou těžkou technikou známe všichni, ale víte, jak se to dělalo dříve? Kdy bylo obilí zaseto ručně a v létě, mnohdy v těch největších vedrech, se sekáči potili s kosami v rukách a odebíračky vázaly snopy a stavěly panáky. My už ano. A vše jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. V oblasti zpracování obilí jsme se zaměřili na starou odrůdu žita, které má dlouhé stonky, a jehož sláma se dá využít na výrobu došků a dále pak i na pletení ošatek. Podnět k pěstování obilí (a zrovna k tomuto druhu žita) bylo pokrytí střechy rekonstruované pravěké polozemnice. Nyní jsme schopni sami si žito vypěstovat, zpracovat a pokrýt střechu způsobem, který se po staletí využíval a který na střeše mnohdy vydrží déle než moderní krytiny. Sláma, která se nevyužije k výrobě došků – ta musí být totiž rovná a nepolámaná – se nevyhazuje, ale dále zpracovává. Lidé v 1. pol. 20. století si museli vše dělat sami a mezi tyto činnosti patřilo i pečení chleba. K tomu je právě zapotřebí slaměných ošatek, ve kterých chleba kynul. Protože jsme se snažili přijít i na tuto každodenní či každotýdenní činnost, museli jsme si vyrobit vlastní ošatky. Vše se pojí se vším a koloběh zpravování obilí a jeho zrna končí v ošatce a čerstvě upečeném pecnu chleba.
Poznávací stezka skanzenu v Kudowie-Zdroju ve Stroužném vznikla v Muzeum…
Číst víceV srpnu 2018 bude otevřena mobilní aplikace – interaktivní mapa…
Číst víceV červenu 2018 vzniká informační leták o poznávacích stezkách v…
Číst víceV rámci jubilejního 20. ročníku Trstěnických dožínek, které se konají v neděli…
Číst víceSoučástí slavnostního otevření polygonální stodoly bude akce Bramborová sobota, v…
Číst více